Sabtu, 13 November 2010

~ SELAMAT TINGGAL KAWAN2 & KOLEJ KU ~

emm..hari nie adalah hari terakhir aku kat kolej DELIMA...i mean tok sem nie..bkan tok sem depan..alhamdulillah, aku still dpt ddk kat kolej DELIMA lg sem depan...tapi aku x tau la aku dapat teruskan belajar kat cni lagi ke x???*harap2 aku still bleh blaja lg* bkn pe..pointer aku rendah..
aku dah cbe wat yg terbaik...
بأسعار معقولة

actually...sayang aku nk ucapkan selamat tinggal... ye lh, t klo dah blik kampung aku x dapat dah nk tulis dkat blog nie...tapi tue x bermaksud aku nie anak yang x reti nk kenang jasa mak & ayah aku.. kampung halaman memang aku rindu*terutama keluarga aku..* tp cuti kali x best mcm base,sebab ramai kawan2 aku xde...

Hari nie aku nk ucap selamat tinggal... selamat tinggal kepada sume...
setiap detik yang kita lalui sangat indah... korang banyak bantu aku... bayak perkara yang baru aku blaja sem nie..semua itu pengalaman yang menjadikan kita semakin dewasa & matang dalam membuat keputusan... terima kasih kawan2...

klo de rezeki & umur yang panjang kita jumpa lagi ye kawan2..
Doakan kebahagian & kejayaan ku ye kawan2.. aku pn doakan kebahagian & kejayaan korang..


SEMOGA KITA BERJUMPA LAGI DI SEM HADAPAN WAHAI SAHABATKU...
TERIMA KASIH TOK SEGALA-GALANYA..
PENGALAMAN & KENANGAN BERSAMA KALAIAN MEMANG INDAH...
MAAFKAN LAH SEGALA SALAH & SILAP DIRIKU YANG KHILAF INI...


وآمل أن نلتقي مرة أخرى في المرة القادمة
وداعا يا أصدقائي




Khamis, 11 November 2010

akhirnya dapat jugak tulis ka blog nie...dah lame x tulis kat blog..bkn x nk tulis..tp tah pe problem tenet nei, setiap kali nk sign in mesti x bleh..*sedihkn..(+_+..)*
bkn pe..ari tu kn dah janji nk tulis pe y aku rse setiap kali lpas 1 paper..
tp nk wat mcm ne... so x leh la nk tulis.. sbb feel tue dah lain.*extually dah abih exam..*
so x syok la nk cte..
emm...byk benda dah ber laku x tau nk mula dari ne...*terlampau byk..serius x tipu*
de yang BEST & de yang X BEST... name pn KEHIDUPAN ne de setiap hari best...
klo asyik best je bosan lah plak...huhuhu (^_^)

skang kawan2 aku sume sebok dgn exam... i mean y ddk dkat U lain selain UiTM... siap de y x blik raye haji*saintifik HARI RAYA AIDILADHA@ RAYA KORBAN* kerana exam..sabo ye kawan2 ku..ble berjauhan baru kite rase nikmat & indah nya memiliki keluarga tersayang..nie pn kire korang melakukn pengorbanan pe...

pengorban
an dlm MENUNTUT ILMU, merubah nasib KELUARGA & perjuangan memartabatkan maruah BANGSA & AGAMA..bukan kecil pengorbanan kalian.... sabarlah.. الصبر من الإيمان
kerana kelak kalian akan mer
asa manisnya nikmat pengorbanan itu... *terasa mcm ustazah la..huhuhu..i like...(^_^)*

so sebagai kata2 peransang tok kalian...
BERAKIT-RAKIT KE HULU,
BERENANG-RENANG KE T
EPIAN,
BERSAKIT-SAKIT DAHULU,
BERSENANG-SENANG KEMUDIAN...
JGN KITA MUDAH BERASA PUAS DGN APA YG KITA MILIKI KINI,

KERNA IA AKAN MELALAIKN KITA*de kaitan ke??? bedal je la...* CHAIOK...CHAIOK..CHAIOK...
GAMBATE...GAMBATE..GAMBATE
من جادة و جادة
أولا اسمحوا
لي أن من الصعب ، كما هو الحال في المستقبل

Rabu, 27 Oktober 2010

1st DAY FINAL EXAM...


emm..ari nie nk cte tentang 1st day final exam...
paper 1st ari nie ialah CB atau COMSUMER BEHAVIOR...
first pe y bleh aku ckap...
HAPPY..









sebab pe yang aku discuss semalam dgn member sume masuk..
BEST GLER...tp dalam best nie still de yang X BEST..










y x bestnye..
aku lupe setengah menda yang aku baca and discuss semalam..

SEDIHNYA..so aku jawab pe yang aku ingat je..
lepas nie paper ACCOUNT plak..emm..sape2 yang bace.
DOA KAN LA TOK AKU.
sbab aku lemah ACCOUNT nie..actually paper nie aku ulang...
truk kn..

SO WISH ME LUCK OK...

Selasa, 19 Oktober 2010

cuba pkir...

kadang-kadang sukar tok kita ramal apa yang bakal berlaku...semua orang mengharapkan kebahagiaan..xpernah ada org harapkan kekecewaan, perpisahan, kesusahan, kesengsaraan, dan kesepian... semua orang ingin berteman..tapi adakalanya, lebih baik kita berseorangan dari berteman...kadang2 teman boleh membunuh kita... umpama pepetah spe tah...*sori.. :) mmg tol2 x ingat* "kawan baik kita adalah musuh ketat kita"... bukan nk katakan yang jangan percaya pada kawan baik kita...tapi nk mengambarkan bertapa bahayanya kawan baik kita jika dier mengkianati kita..."kawan yang baik akan sentiasa ada di sisi tak kira susah dan senang, sentiasa ada masa untuk mendengar luahan kita, sentiasa ada masa untuk menangis bersama2 kita, tidak hanya ketawa semata2...kawan yang baik akan sentiasa menadah bahunya untuk di jadikan pelapik air mata sahabatnya ketika berduka, tempat untuk mengumpul kekuatan, tempat untuk mendapat ketenangan..." besarkan kepentingan sahabat...tapi kalau kita salah memilh sahabat..amat buruk akibatnya...

"kerna ia akan jadi punca kejatuhan kita, punca kearah kehancuran kita, menjadikan kita terpencil, malah di hina oleh masyarakat.." tapi kalau kita pandai memilih rakan.."ia punca kekuatan, punca semangat, kunci kejayaan kita.." tapi walau bagaimana pn...xde kawan yang lebih bagus n memahami kita dalam segala hal melainkan IBU, EMAK, MAMA, UMI dan APA PN GELARANNYA LAGI... merekalah yang paling memahami kita..segalanya kita boleh kongsi bersama2, kedukaan, kegembiraa, segala2nya kita boleh kongsi...mereka sentiasa ada apabila kita perlu..x pernah lari..kita cakap je yang kita perlukan mereka..walau sesibuk mana pn..mereka pasti akan luang n cari jugak masa tok bersama kita.. walaupun cuma sekejap sahaja..mereka pasti akan berusaha untuk memastikan kita dalam keadaan baik n selamat.. malah mereka sanggup bersusah payahdemi kita, sanggup bersengkang mata kala kita sakit, sanggup mengabaikan keperluan diri mereka semata2 untuk memastikan keperluan anak2 mereka cukup, sanggup menolak ketepi keingianan mereka, semata2 memastiikan keinginan anak di penuhi, sanggup tidak menukar pakaian, semata2 memastikan anak mereka mempunyai pakaian baru, sanggup mengikat perut semata2 memastikan perut anak2 mereka terisi.. besarkan pengorbanan mereka.. adakah kawan kiat sanggup melakukan ini ketika kita susah.. mustahilkan,amat sukar...mungkin ada yang cakap "ALA...DAH TANGGUNGJAWAB DIER ORANG" tapi kenapa sebagai anak kita sering abaikan tanggungjjawab kita sebagai anak setelah mereka banyak berkorban untuk kita..mereka tak pernah minta sesuatu yang mereka rasa anak mereka tidak mampu...mereka cuma minta perhatian dari anak2 mereka.. PAYAH KAH ITU... di zaman yang serba canggih ini jarak bukan pemisah..kita masih boleh berhubung n ambil berat tentang mereka.. bukan susah pn, cuma TELEFON..CUKUPLAH KITA MENELEFON MEREKA TOK 5 MINIT....5 MINIT JE..xpe itu pn dah memadai buat mereka..mereka sudah berasa gembira,kerana anak2 ambil berat tentang diri mereka...jadi tunggu apa lagi.. HUBUNGILAH IBU YANG JUGA SAHABATMU DIKALA SUSAH DAN SENANG...

GEMBIRAKAN MEREKA..
.


Khamis, 14 Oktober 2010

kEtEnAnGAn..


yup..tulh y aku perlukan skang..entah nape aku rase berdebar2..jiwa aku rase x tenang.. sebab pe nie?????fikiran aku kosot..aku x tau pe y aku pkirkn skang.. tapi mmg aku rasa serabut n kusut n x tenang.. hati aku dr td x berhenti berdegup kencang.. perut aku plak rasa mcm di pulas2...nk muntah pn dah de nie..peluh x yah ckap la mmg dari td kluar kat dahi aku.. badn aku nie dah seram sejuk je aku rse.. nape plak nie...sungguh x selesa dgn keadaan mcm nie..ini wat aku rasa tertekan.. basenye aku jd mcm ni ble nervous je.. tpi kali nie aku nk nervous pasal pe plak...x pham aku.. pe y nk berlaku nie..hati tolong lh bg tau pe y akan berlaku.. nape ko x tentram..de y x kne ke???? hati sesungguhnya aku x dapat nk tafsir pe y ingin ko sampaikan kpd aku... nappe ye ati aku x tenteram.. semoga malam nie xde lah perkara2 y x elok terjadi.. kuatkn aku...tabahkn aku.. relax shila.. tarik nafs panjang2.. lepaskn perlahan2.. xde pe2 la shila.. just come down... relax.. positive in life ok...

Rabu, 6 Oktober 2010

dEaR DiArIeS...

DEAR DIARIES,

ari nie aku rse nk menangis sgat2..dah puas aku pendam..aku cbe x nk tunjukkn perasaan aku dkat org ramai..aku cube..aku cbe tok jadi kuat...aku cube tok pamerkan kepada org ramai yang aku nie jenis happy n xkisah dgn segala masalah yg timbul. aku cbe tok jadi orang yang x kisah dgn keadan sekeliling n just ignore what public say to me.but........sampai ble aku mampu pekakkn telinga, butakn mata aku, n sampai ble aku harus blakon seolah2 xde pe2 yg berlaku... sedang kan hati aku dah tercalar teruk, empangan mata ku dah hampir pecah, semangat aku dah terbang, kakiku dah longlai tok melangkah, tangan ku dah tiada upaya tok menggenggam dan menggapai bintang di langit..aku hanya mampu memandang...melihat...segala apa yang berlaku... hidup ku sering di perkotak-katikkan orang, sering di hina, sering di perkecilkan.. dari aku kecil hingga aku dewasa..seolah-olah aku xde harga diri...seolah-olah aku jijik... hina sangat kah aku nie. tidak mampu kah aku berdiri sebaris dgan mereka.... aku cme bleh pendam rasa je... ingin skali aku bersuara tp...adakah suara ku ini akan di dengari oleh mereka... dari kecil aku di ajar tok pendamkan rasa.. terima saja segalanya... buatlh orang sekeliling aku gembira walaupn aku tak suka dengan apa yang aku lakukan .. asalkn orang sekeliling aku gembira aku kne buat jugak...aku xbleh menangis... aku kne sentiasa kuat...
aku tulang belakang kluarga aku... aku tempat adik-adik mintak tolong.. aku kne bantu kawan2 aku... aku tak bleh kate TIDAK pada setiap permintaan org sekeliling aku.. org selalu pandang ank sulong nie bertuah... sebab kluarga caring.. tp ade ke yg pham penderitaan anak sulong... segalanya terpaksa di pendam... segalanya di bahunya... Ya Allah, Tabah aku...Berikan lah kekuatan kpd aku... (=,_=,)



Luka Dilukai ~Shima~

Kanan dan kiri
Cuba berlari
Masih ku dihujani
Tohmah dan caci

Jangan sekali
Aku diletak ke bawah
Hanya kerana jalan
Hidup yang susah

Tak siapa di antara
Kita di dunia
Memilih jalan hidup
Yang derita

Aku sering dipersenda
Dan sering dikecewa
Oleh hati mereka
Yang tak punya rasa

Ingin ku mengecap bahagia
Padamu kasih yang menjanjikan setia
Namun belum sempat ku merasa
Mimpi yang di bina
Hati mudah berdarah semula
Kerana dustanya...

Terhempas lagi
Kesekian kali
Luka yang dilukai
Menguji diri

Namun begitu

Aku tabahkan semangat
Biar waktu merawat
Segalanya...

Selasa, 28 September 2010

CaMpInG...




Wah..mmg best g CamPinG...sangat seronok..mmg terbaik lah.. tapi yg x best tue..time jungle tracking.byk pacat...emmm..effect pacat tue sampai skang rase..gatal seh..x ckup dgn pacat..skenit pn de gak tumpang nk darah aku yg manis nie..aku tau la darah aku manis..n dah lame aku x derma darah...x yah la pacat n skenit nk mintak darah aku nk d derma kn kpd mereka...ish2..sangat2 byk kot.. waktu jalan2 dalam jungle tue..dah byk pacat yg aku buang..nie yg aku x prasan aku kira dkat sebelah kaki kiri je dah dekat 10 ekor...bru sebelah..klo 2 blah..aku x kira.. sbb seblah pn dah byk... geli aku... parut habis kaki aku... pe2 pn mmg best g camping..ble ye nk g lagi..


Isnin, 23 Ogos 2010

OH nUrSe...

pagi tadi...mak call mak bagi tau yang aku dapat tawaran kaja sebagai JURURAWAT PERUBATAN.. emmm..mcm mane nie??? tp aku kne g interview gak... jauh beza kot dgn ape yang aku blaja dekat U nie... yelh,aku kat sini kan dak BUSINESS(MARKETING) tp dpt interview keje tok jd NURSE...

Actually, nie dah kali ke-2 aku d panggil interview tok jadi nurse..First, in from 6...tp JURURAWAT MASYARAKAT...skang dpt interview lagi, jadi JURURAWAT PRUBATAN plak... ayah aku x kisah, dier lg ske klo aku dpt jd nurse..bab automatik aku keje dgn kerajaan..yelh, ayah & mak aku nk aku keje dgn kerajaan..bab dier org cakap terjamin skit KEHIDUPAN, dah tue.. ble kita sakit, dier org akan beri layanan terbaik..TOL KEW???

emm..skang dalam business, andai kata g interview pastu aku dapat keje tue... kne blaja balik BIO..jauh beza tue..walaupn kedua2 tue mula dgn huruf "B" api amat jauh perbezaannya... yelah kat sni aku amik business so aku dah MIND SETkan KEPALA tok pkir tentang business je... mcm ne nak jadikan business kita UNTUNG, macam ne nk tarik pelanggan, macam ne nk menjadikan product kita lain dari lain...macam ne nk elak RUGI..& mcm2 lagilh..yang paling penting ble business nie asyik pkir "MCM NE NK BYKKAN DUIT,DUIT,& DUIT"dalam otak dah set "DUIT,DUIT,DUIT'....nak2 skang nie...aku asyik jumpa org2 KORPORAT jew..yelh, name pn business...x kn nk jumpa artis2 plak.. aidai kate aku dapat keje tue, aku kne ubah cara pkir aku skang nie.. aku kne pkir mcm nie plak.."MCM NE NK RAWAT PESAKIT" so x bleh nk pkir pasal DUITlh...

aku x kisah pn..nk pkir business bleh..nk pkir bio pn bleh.. bab kate orng skang " NO HAL LH, JUST SMALL MATTER JE.." aku yakin aku bleh wat... stakat nie aku xde alergi dgn pe2..& aku xde rase geli dgn pe2 pn lg..mungkin ramai doa kn aku tok jadi NURSE kot..bleh bakti kat orang ramai..yelah, mak & ayah aku nk aku jadi orang yang berguna kepada orang ramai...
jadi nurse sangat berguna kepada orang ramai..x caye... orang sakit mesti cari nurse, nk g amik ubat..nurselh yang rawat & tolong jage pesakit...nurse gak yang tolong doktor wat keje..bayak kn kegunaan nurse...huhuhu.* dah mcm barang je gaya aku promote...yelh aku nie kn business.*
selain tue ble aku g mane2 mesti cakap aku nie sesuai aku jd jururawat, bab aku x de rase geli..orang mintak aku wat, aku wat je keje tue..bkan pe..aku xbleh tgok orang susah..nak2 klo orang tue skit..automatik aku akan tolong...n dgn baby plak aku x leh tgok..pantang, klo aku nampak trus je aku g amik n main dgn dak2 tue...bukan salah aku..budak2 kecik & baby tue yg salah.. spe sruh COMEL sangat... lagi pn salah dier org mcm ade aura MEMUKAU aku..TERHIPNOSIS aku tok g kat dier org, n main dgn dier org.. tapi x pham aku mcm ne de orang sanggup buang anak kat tong sampah & merata2..dier org xde NALURI KE IBUAN KE???
dah susah payah bawak perut 9 bulan senang2 je BUANG anak dier org tue.. BABY2 TUE X BERDOSA, JGN NK HUKUM DIER ORANG...DIER ORANG PUTIH BERSIH & SUCI TANPA DOSA.. erti kata lain BABY NIE MAKSUM...kompom2 masuk SYURGA..tp de juga de orang buang...dier orang sebelom buang bayi tu x tgok ke muka bayi tue..betapa TENANG JE MUKA DIER ORANG*BABY*, SEJUK JE ATI BLE PANDANG MUKA BABY...SEGALA KERUMITAN JADI HILANG..ATI RUNSING BLEH JADI TENANG...tue pe yang aku rase lh ble tgok baby..happy je ble tgok gelagat baby nie..

berbalik pada asal...korang doa2 kn pe yang terbaik tok aku..bab aku nie mane2 pn x kisah.. BUSINESS aku minat..NURSE pn aku minat..so korang tolonglh doakan yang terbaik tok aku..
andai sesungguhnya y paling terbaik tok kau n orang di sekeliling aku ialah dgn aku jd nurse..
so doakan aku jadi nurse n aku dapat kaja nurse nie..

TOLONG YE KAWAN2..JASA BAIK KORANG SESUNGGUHNYA X DAPAT AKU NK BALAS..

HANYA ALLAH YANG MAMPU MEMBALASNYE..
(=_=)


Ahad, 22 Ogos 2010

bila KEBOSANAN MELANDA, maka....

Emm..kebosanan melanda...*actually aku yg x pandai nk isi masa yg terluang, assigment berlambak2 xnk wat* berbalik pd cerita asal..aku mula rasa bosan..dah tahap cipan bertandu nie. rase nk wat menda2 giler je..tp klo aku wat,risau plak kang org ingat aku gler btol2.x pasai2 aku kne anta msuk wat mental..x ke dah wujud masalah..& masalah yang paling kronik ble aku di anta tok masuk wat tu ialah, aku kene plangkung dgn mak & ayah aku..KOMPOM..aku x tipu..mesti dia org marah aku x ingat dunia TAHAP PETALA KE-8..mmg x sanggup..bayangkan lh rupe mak & abah korg ble marah..jgn nk bayangkan rupe mak & ayah aku ble marah tau..just aku & adik2 aku je yang boleh bayangkn..
INGAT..JANGAN NK CUBA BAYANGKAN TAU...

And ble time KEBOSANAN melanda..mulalh aku pkir mak wat mcm2 & nk jadi mcm2...
antara yang aku terpkir..wat masa skang nielh *masa akn datang x taulh lg...mungkin lagi HEBAT & TERHEBAT..huhuhu.. :P *

1) aku nk de
KEPAK*ala2 like ANGEL kat komik tue...*
BESTKN klo de kepak..cube korang bayangkn klo aku de kepak???? BAYANGKAN.. aku pn tgh bayang kn nie..OPSs..dah2 jangan nk bayangkan lebih2..ingat aku x tau..korang nie klo bayangkan mula2 tue ok je..LAWA je..pastu mulalh akal jahat korang datang..bayang aku mcm2, antaranya aku de tanduk..aku malas nk sebut byk2..taulh sangat perangai korang nie..bukan nk mengaku yang aku nie CUN..x bleh tgok aku LAWA SKIT...


2) aku de TAMAN yang cantik...
petang2 mcm nie klo lepak kat taman nie..PEH...best giler..sambil layan lagu plak..
mmg best..Angin plak dok tiup sesepoi- sepoi bahasa*betol ke?? kire btol je lh...* duduk lepak2 kat bangku taman. mmg BEST..kat taman tue plak de banyak bunga, sejuk je mata memandang. Dah tue..bunga2 tue bau wangi plak..dekat taman tue lagi de banyak binatang dok main lari2 & x kurang yang tgh meragut rerumput..burung2 pula dok bersiul menyanyi2 girang..air mengalir dgn tenang & ikan 2 seronok berenang kesana- kemari...mmg tahap SUPER MAXIMUM BESTLH...klo dapat lepak kat taman mcm tue...

3)
KERETA or MOTO...
Yelah..asyik terperok dalam bilik je...bukan x nk jalan tapi... pham2 jelh student..
duit x byk..p.we pn xde..wawawa.. :( * wat2 ayat sedih plak..korang kesian x nie...* xpe2.. x yah ckap..aku tau reaksi korang...simpan jelh dalam ati korang tue...

actually byk lagi nk tulis nie..tapi korang bernasib baik..bab aku nk g buka puasa..
korang tunggu pe lagi nie..
x reti2 nk g wat keje lain ke... mcm xde keje je lagak korang nie..dah2 g wat keje korang tue. aku dah abih tulis nie dah xde pe2. aku pn nk g mkn... dah nk BERBUKA...x sabonya... nk minum...nyum2...

lain kali plak ye... :)

Jumaat, 20 Ogos 2010

I hAvE SoMe tHiNgs Nk ShEeR...

Actually aku still tercari-cari diri aku yang sebenar... sebab klo kita nk brubah kita kena knal sape diri kita..kunci yang paling utama ialah kenal sape diri kita bru kita akan kenal orag lain & org bleh pham kita..tapi klo kita x kenal diri kita mcm ne org lain nk knal diri kita..tol x pe yang aku ckap nie??? so aku ske lh wat personality test...dan aku jumpalh satu personality test nie.. aku rase nk kongsi dengan korang sume gak..bagi korang pham dengan diri korang..tp x taulh...harap2 dapat membantulh agar korg kenal diri korang...

Ambil sedikit masa untuk jawap soalan ini sebab ia benar-benar melambangkan siapa anda sebenarnya2..

Ambil sehelai kertas dan cuba jawab soalan ini dengan spontan..analisis nya selepas ini

Situasi:
Anda berada di dalam hutan
(1) nyatakan dengan siapa anda berjalan?

sedang anda berjalan tiba-tiba terserempak seekor haiwan
(2) nyatakan apakah haiwan itu

(3) tindakan anda terhadap haiwan itu
(biarkan dan pandang je/lari dari haiwan itu/ dapatkan haiwan itu)

anda teruskan perjalanan..tiba-tiba ternampak segugus kunci
(4) nyatakan bilangan kunci itu
(dari 1-10 anak kunci)

anda teruskan perjalanan, tiba2 anda ternampak sebuah rumah di tengah hutan.

pada fikiran anda..
(5) adakah rumah itu berpagar?

(6) pintu rumah tu terbuka atau tertutup?

anda pun masuk ke rumah itu. pergi ke ruang tamu dan ternampak meja.

(7) apakah bentuk meja itu?
(Bulat/ Oval / Segiempat / Segitiga)

atas meja ada pasu...
( 8)Berapa banyak air dalam pasu itu?
(Penuh / Setengah / Kosong)

(9) Pasu itu diperbuat daripada apa?
[(Kaca / seramik / tanah liat) (logam / plastik / kayu)]


Anda teruskan perjalanan ke belakang rumah. anda melihat sebuah air terjun dari jauh.
(10) Berapakah laju air itu?
(1-10 : 1-perlahan 10-paling laju)

anda terus berjalan dan ternampak sebuah taman. tiba-tiba anda ternampak sebuah kotak peti.
(11) Apa ukuran kotak itu?
(kecil / sederhana / besar)

(12) kotak itu diperbuat daripada?
(cupboard/ kertas / kayu / logam)

tak jauh dari taman anda ternampak sebuah jambatan.
(13) jambatan diperbuat daripada apa?
(logam / kayu / rotan)

Di seberang jambatan, ada seekor kuda.
(14) Apakah warna kuda itu?
(putih / kelabu / coklat / hitam)

(15) Apa yang kuda lakukan?
(diam dan tenang / menggigit rumput / berlari)

(16)
TIBA-TIBA...tanpa disangka ribut tornado datang.... tak jauh
daripada kuda. Anda mempunyai 3 pilihan:
(i) lari dan bersembunyi di dalam peti?
(ii) lari dan bersembunyi di bawah jambatan?
(iii) lari ke kuda, naik dan terus pergi?


Berikut adalah tafsiran:
(1) dengan siapa anda berjalan merupakan orang yang paling dekat dan rapat di hati anda.

(2) haiwan yang anda jumpa simbolik kepada masalah yg anda hadapi. saiz haiwan yang besar menunjukkan anda menganggap sesuatu masalah itu besar

(3) tindakan anda kepada haiwan merupakan tindakan anda kepada masalah yang anda hadapi. kalau anda lari dari haiwan maksudnya anda memang suka lari dari masalah

(4) kunci
1 - kamu punya satu teman baik dalam hidup anda
2-5 - anda mempunyai beberapa teman baik dalam hidup anda
6-10 - anda punya banyak teman baik

(5) rumah
berpagar : close-minded
tidak berpagar : open minded

(6) pintu
terbuka : senang berkongsi dan bercerita masalah atau diri kepada orang lain
tertutup : tak suka bercerita dan rela memendam nye

(7) Meja
Bulat / oval - teman yang datang, anda akan menerima dan mempercayai mereka sepenuhnya
Persegi - anda sedikit lebih cerewet tentang kawan-kawan dan hanya boleh geng dengan orang yang anda fikir sama frekuensi sahaja
Segitiga - kamu benar-benar sangat sangat pilih-pilih teman-teman dan tidak ada banyak kawan dalam hidup anda

( 8)Pasu
Kosong - cita-cita dan keinginan hidup anda tidak terpenuhi
Setengah penuh - apa yang anda inginkan dalam hidup anda adalah setengah dah tercapai
Penuh - hidup anda benar-benar terpenuhi dan baik untuk kamu!

(9) kaca / tanah liat / seramik - kamu lemah dalam hidup anda dan cenderung menjadi rapuh
logam / plastik / kayu - and kuat dalam hidup anda

(10) air terjun
0 - tidak ada dorongan seksual sama sekali
1-4 - ghairah seks rendah
5 - ghairah seks sederhana
6-9 - ghairah seks tinggi
10 - ghairah seks sangat tinggi ...

(11) Saiz kotak:
kecil - ego rendah
menengah - ego sederhana
besar - ego tinggi

(12) material peti:
cupboard/ kertas / kayu (non-bersinar) - rendah hati
kepribadian
logam - bangga diri

(13) Adapun material jambatan:
jambatan logam - punya ikatan yang sangat kuat dengan teman-teman anda
jambatan kayu - hubungan sederhana dengan rakan-rakan anda
rotan - anda tidak berada dalam hubungan baik dengan teman-teman

(14) Warna kuda:
putih - pasangan anda adalah murni dan baik dalam hati anda.
kelabu / coklat - pasangan anda sederhana di hati.
hitam - pasangan anda sepertinya tidak begitu baik di hati dan tampaknya menjadi pertanda buruk.

(15) tindakan kuda:
diam dan tenang / menggigit rumput - pasanganmu adalah sangat sederhana dan rendah hati.
berlari-lari - pasangan anda adalah liar dan agak sukar dikawal

(16) Ini yang terakhir tapi yang paling penting bagian dari ujian ini.
Dari bagaimana saya menamatkan cerita ... pendekatan tornado ...
Apa yang akan kamu lakukan? Hanya ada 3 pilihan:
(i) lari dan bersembunyi di dalam peti?
(ii) lari dan bersembunyi di bawah jambatan?
(iii) lari ke kuda, naik dan pergi?

Apa yang akan anda pilih?
Sekarang, di atas ini ditandai dengan hal-hal ini:
Tornado - masalah dalam hidup anda
peti - anda
Jambatan - kawan-kawan anda
Kuda - pasangan

(i) Jadi, jika anda memilih kotak, anda bergantung kepada diri sendiri setiap kali anda menghadapi masalah.
(ii) atau jika anda memilih jambatan, anda akan pergi ke kawan-kawan setiap kali anda menghadapi masalah.
(iii) atau yang terakhir jika kamu memilih kuda, anda mencari pasangan anda setiap kali anda menghadapi masalah.

so...mcm ne..pe pandangan koarang pas jawab soalan nie..yang penting jujur tau..jawap berdasarkn kata hati.. jangan nk ikut kata kawan n ego kita... hope korang enjoy..dah taulh serba skit tentang korang pye prangai...

Selasa, 17 Ogos 2010

SEMANGAT YANG HILANG....

pe nk jadi dgn aku dgn aku nie..ish2..dah dkat tgh sem nie..tapi still x dpt rentak & semangt tok study.. kawan2 aku sume dah fokus tok study..dia orang aku tgok sume dah dapat rentak study..aku je yang terkapai2..dah lemas pn..
cme x tenggelam je lagi..ble nk study nie..TOLONG2..PENTING TAU..BAB NI SOAL MASA DEPAN AKU... nape aku jd malas study nie..sedangkn pointer aku truk.. result pn truk..
klo aku x dpt abih blaja dalam tempoh yang ditetapkn malu family aku..n lebih memalukan ialah..klo kne tendang dari U..dahlh hutang byk...mesti byak org mengata tentang aku..kenapa aku x dpt rentak nk study dkat U nie..
nk kte aku kuat main..dulu pn aku kuat main..tp aku jumpa rentak blaja aku..may be aku x jumpa org y aku leh wat group study.. yelh,kawan2 aku kat cni sume terer.. aku je yang terkial2..mane semangat suka bersaing aku tue..
aku ni kan x ske mengaku kalah...ske wat pe yang org kate aku x leh wat...tapi mane semangat aku tue..aku seolah2 biar diri aku hanyut..aku x lawan..aku x berjuang tok takdir aku..aku seolah membenar kan kata2 org tentang diri aku..dulu aku ckup bersemangat tok lawan kate2 org tentang diri aku..aku semagat nk buktikn kat org ramai yg pe dia org ckap salah..aku jd pengawas yang berjawatan tinggi,aku jd pengerusi unit uniform,pengerusi tok kelab..aku msuk acara pecut..aku akan tersenarai dalam nama top 20 rentas desa..aku masuk pidato, debat, reka cipta, jadi pengawas asrama..handel acara besar2 kat sekolah, be top student in every thing & many people know me..tp skang mane semanagat aku hilang..mane perginya..aku skang dah nazak.. aku nk semangat aku dulu..x kisah pe orang ckap..tp knepa skang aku pentingkn pe org ckap..abaikn shila pe org nk ckap... yang penting..LIFE MUST GO ON..

Sabtu, 14 Ogos 2010

i'm sory MY DEAR...

em..lame dah x tulis kat blog nie.. rindu gak nak tulis.. tapi buzy...kadang tue ati terpanggil2 nk tulis kat blog nie.. tapi idea plak xde..mungkin sebab aku base tulis kat blog nie rse x puas ati kot..yelh..aku nie happy go lucky..(happy kew???)x pun may be sebab aku dari kecik di ajar tok pendamkn perasaan..yelh bab aku nie anak sulong.. time je lh pe2 pn.. x bleh lemah, kne jadi kuat..tapi orang x tau pe yang aku rse..sebab aku x tau nk pamerkan...yang aku tau pamerkan, rase x puas ati & marah aku je... mungkin aku nie categori KERAS ATI..tapi tol ke aku nie keras ati..em..susah nk jangka, bab aku pn x kenal diri aku yang sebenar...aku slalu harap orang pham aku.. tapi hakikatnya aku pn x kenal diri aku sendri..kadang tue ego aku melampau2 tinggi kalah LELAKI...kadang2 aku rse aku nie kcik sangat..aku nk perhatian org, nk orang sayang aku...
orang selalu ckap yang aku nie brani..terlalu berdikari.. senang hidup mak & ayah aku..tapi hakikatnya..aku seorang penakut,teramat penakut..TERUTAMA bab yang melibatkan ATI & PERASAAN..erti kata lain bab CINTAlah..aku penah ckap kat kwn2 aku yang aku x nk couple tapi nk kawin trus...nk tau x sebab aku ckap mcm tue..
SEBABNYA:
1)aku x nk lukakn ati pasangan aku
2)aku x nk de ati yang terluka.
3)aku PENAKUT..
4) aku x nk jd terlalu taksub dgn pasangan aku..sbb byk lagi tanggungjawab aku..
5) nk jaga ati mak & ayah aku..
6) aku nk impian mak & ayah aku jd kenyataan first..
7) aku contoh kat adik2 aku..
8)aku nk jd kuat.
9)pengalaman kawan2 mengajar aku erti sebuah perhubungan..
10) xde orang pham aku..
DAN sebab paling UTAMA..
AKU TAKUT ATI AKU TERLUKA...

kadang tue aku rse aku nie JAHAT sangat bab rase mcm mainkn ati lelaki..tapi aku layan dier orang mcm ne aku layan kawan2 aku yang lain...MAAFkn aku klo aku de lukakn ati sesiapa...
bukan niat aku..cume kadang2 aku x sedar dalam diam aku dah lukakn ati korg sume or terkasar bahasa..sebab aki nie ganas...(ganas kew???) em.. what ever la..aku pn x kenal sape aku..terpulang korang nk nilai aku mcm ne..nie cume pe yang aku rase..
BUT SERIUSLY,I'M SO SORRY IF I HURT U..bukan niat aku tau..

Ahad, 18 Julai 2010

Perlu ke????

aku sengaja timbulkan persoalan kali ni...PERLU KE??? tapi kali nie more focus about HATI &PERASAAN...sebabnya.. aku dah bosan asyik di soal "dah de p.we lom??", "ble nk couple nie??", "ble nk kawin???dah kawin jangan lupe jemput kami.."& "bleh x saya nk couple dgn awak.."
ish.. rimas kot..perlu ke de p.we nie???perlu ke kite bercouple?? tapi klo couple dah menjadi lumrah aku tgok,yang perlu ke kita skitkn ati pasangan kita...perlu ke nangis2 &merajuk??? perlu ke makan ati berulam jantung??? emm... well sume de pandangan sendiri...tapi bagi aku..
setakat sekaranglh..xpe je klo kita xde pasangan..bleh je hidup gembira...bagi akulh.. pandangan korang may be lain..mcm aku ckap tadi..sume orang de pandangan masing2..terpulanglh kat korang..soalan yang biasa orang tye kat aku "ble nk couple???"n setiap kali itulh gak aku kne terangkn kat dia orang..aku bukan pe..malas nk couple & nak amik risiko..lagi pn.. klo bleh, aku xnk couple dengan sape2..tp itu xlah bermaksud aku nie lesbian.. i'm normal ok..aku x couple sebab aku xnk t ble dah kawin,aku marah suami aku..maka bermulalh saat tok terkenang kebaikan p.we aku and mulalh aku akan bandingkan suami aku dengan bekas p.we aku 2..x ke kesian dekat suami aku 2..klo x cople..marah & merajuk macam ne pn..aku still ingat kat dier sorang je..selain tu, sebab aku x couple..aku x nk berikan ati aku yang pecah dekat dier.. cian dier bb dapat ati yang penah pecah , luka, cala-balar akibat dari perbuatan lelaki lain.. i mean ex-boyfriend aku..klo seseorang 2 pernah terluka t dier wat x amik kisah sangat tentang pasangan dier..so aku x nk jadi mcm 2..dah oleh itu.. Inilah sebab aku x couple sampai sekarang.. so hope xdelh lagi soalan "ble ko nk couple???"

Selasa, 13 Julai 2010

HARI INI..

Dalam hidup ini banyak yang kita belajar...samada formal atau tidak formal..kita mula belajar untuk mengenal apa itu erti hidup...kadang-kadang,kita gembira..kadang-kadang kita menangis.. namun..itulah yang menjadikan kita lebih dewasa...dalam kedukaan itu kita belajar untuk mengenali diri kita dengan lebih dekat lagi..kita akan tahu kelemahan dan kekurangan kita..kita juga akan menjadi lebih mengenali siapa kawan and siapa lawan..tapi yang lebih penting..kita tahu tentang potensi diri kita sendiri.kerna apa yang penting ialah bagaimana kita terima diri kita sendiri..bukan hanya memikirkan bagaimana orang ramai menerima diri kita,sebab kita tidak mampu untuk memuaskan hati semua orang.. jadi jangan kita mudah menyerah kalah ketika kita berasa kalah and lemah untuk meneruskan perjuangan hidup..bangkitlah untuk menghadapinya..
kerna dengan menghadapinya kita akan menjadi semakin dewasa dan semakin kuat..

Selasa, 6 Julai 2010

KEPUTUSAN..


Dalam hidup nie de banyak pilihan yang kita kne buat...x kire pe pn kita buat kita terpaksa memilih dan mempertimbangkan keputusan yang kita wat tue..kita perlu fikir tentang apa yang kita wat itu betul dengan kehendak hati kita atau x..atau kita sekadar ikut orang sahaja.. dalam mengambil keputusan,banyak perkara yang perlu kita pertimbangkan..x semestinya bertepatan dengan kehendak hati sahaja..antara perkara yang perlu di pertimbangkan semasa mengambil keputusan ialah adakah ia akan memberi manfaat kepada kita dan orang sekeliling... adakah akan ada hati yang terluka disebabkan keputusan yang kita ambil nie..tapi kadang-kadang.. kita perlu korbankan perasaan orang keliling kita untuk masa depan kita..sebab orang cuma tahu menilai sahaja..klo kita berjaya semua akan menjadi rakan tetapi klo kita gagal...mereka cuma melihat, bukan membantu..jadi fikirlah keputusan yang paling wajar di ambil untuk masa depan kita juga.. Bagi aku, selagi ia x bertentangan dengan hukum agama and adat kita sebagai orang timur... X salah... buat apa hendak mengikut orang sekeliling..pepatah penah kata " Ukur baju badan sendiri". Jadi wat pe kita nak ikut orang..kita wat lah acuan atau corak masa depan mengikut kehendak kita bukan orang lain..

Selasa, 13 April 2010

pentingnya sahabat..

sume orang de masalah.. tapi yang membezakan ialah mcm ne orang tue hadapi masalh dia..
ade orang bleh hadapi dengan tabah..ade orang akan tenggelam dengan masalah yang dia hadapi and mudah putus asa..kadang-kadang kite perlu kawan -kawan tok bagi semangat kat kita..bukan sume benda kita mampu hadapi berseorangan and bukan sume benda gak bleh di kongsi dengan member...tapi pe2 pn, penting tok kite cari kawan yang tol2 mampu tolong kita ke arah jalan yang tol..menegur salah and silap kita..dan yang penting.. tidak berpura-pura and jujur dengan kita.. jadi.. carilah kawan yang benar-benar memahami kita dan menerima kita seadanya..

Khamis, 8 April 2010

-chaiok-

Minggu depan dah exam...
x sangke..cepatnye mase berjalan..
dalam sedar atau tak..minggu depan dah exam..
tapi aku still macam nie..
x study lagi...
pe nk jadi ye...
aku kne naikkan pointer aku tok sem nie...
tapi aku resa macam kne repet je finance bab result test aku truk...
OPEM pn truk...
wawawa... truknye aku...
aku tak nak pointer aku jatuh truk sem nie..
and aku x nak gak de fail tok sem nie...
t mak n ayah aku malu..
aku pn x pham..
pasal nenek sebelah ayah x pernah bangga dengan kami adik-beradik...
padahal...aku n adik aku dah wat yang terbaik..
malah dalam family sebelah ayah pn xde saudara yang same umur dengan aku n adik-adik aku dapat result baik mcm kami...
tapi nenek tetap x pandang kami.. still kutuk kami..
aku bukan nk pujian ...
tapi tolonglh..
jangan rendah-rendahkan kemampuan n kutuk kami adik-beradik..
klo kami wat clap ckit...
nenek ckap kami jahat.. x pandai.. wat abih duit je blaja tinggi2 masuk u..
tapi...
kat sepupu lain..
nenek sruh blaja rajin-rajin biar masuk u...
pe beza kami nenek..
kami dah buktikan dengan result exam yang bagus..
tapi nenek still hina n pandang rendah kat kami adik-beradik..
sebab 2 aku x nak dapat result yang truk..
aku nak buktikan kat nenek yang masuk u bukan membazir duit...
tapi aku akan wat mak n ayah aku bangga dengan aku...
biar pn mak n ayah x balaja tinggi..
tapi mak n ayah aku dengan gaji yang ckit mampu gak menghantar anak ke universiti n mampu memberi anaknya segulung ijazah yang menjadi impian dia orang kpd anak-anak...

Rabu, 31 Mac 2010

Hari nie..penat dan memenatkan...
extually bukan untuk ari nie je..tapi untuk minggu nie...
banyak benda nak kne buat...
test tak yah cakap...
berderet-deret..
dah tue... tak lama lagi dah nk exam..
buku x bace pun lagi...
huhuhu.. trukkan aku nie..
dah pointer arie tue truk..
klo best x pe gak.. nie cukup-cukup makan je..
entah ble lh nk sedar and nak insaf...
lansung xde kesedaran diri tol dalam diri aku nie..
blelah aku nk beru bah yek..
takkanlah dah sampai tahap kritikal bru nak brubah..
aku rase klo dah kritikal bru nak brubah... dah macam x de gune dah..
bab dah terlambat..
kenapa ye aku xde motivasi nak majukan diri..
entah.. blelah aku nk brubah..
moga aku suatu ari nanti aku akan temui orang yang mampu merubah aku..
menjadikan aku lebih baik......

Selasa, 30 Mac 2010

KeHiDuPaN..

Sekejap je masa dah berlalu tanpa kita sedar..
kita sekarang telah meniti usia dewasa..
banyak pengalaman suka duka yang kita lalui ..
semua itu menjadikan kita lebih matang & menjadikan kita lebih tabah..
& dalam sedar @ tak usia kita pun dah meningkat..
seiring dengan peningkatan usia kita sekarang,
tanggung jawab pun semakin bertambah..
kadang-kadang cemburu gak tengok budak-budak kecik...
ye lah..
hidup dia orang mudah je..
x payah nk pikir macam-macam...
sume keperluan family dah sediakn...
happy je main-main dengan kawan-kawan..
seronokan jadi budak-budak kecik...
x payah nak pkir macam-macam..
ingat lagi waktu kcik-kcik dulu...
pagi-pagi....
pergi sekolah blaja...
blik sekolah g sekolah agama plak blah petang..
dah abih sekolah...
balik rumah jalan kaki ramai-ramai dengan kawan-kawan...
ble sampai rumah je...trus main...
memang best...
xde nak pkir pe-pe pn..
just fun...
tapi tue dulu..
skang..dah lain..
banyak benda yang perlu di pkirkan...
banyak tanggungjawab yang perlu di galas...
& banyak cabaran yang lebih mencabar menanti di hadapan jalan yang dilalui..
hanya....
KETABAHAN..
KESABARAN....
CITA-CITA....
AZAM YANG TINGGI...
serta...
DOA & HARAPAN DARI FAMILY...
menjadikan kita kuat untuk mengharungi liku-liku KEHIDUPAN ini...